Laten we het eens van de positieve kant bekijken

Gepubliceerd op 18 maart 2020 om 21:03

Het zijn bittere tijden. Het Coronavirus slaat om zich heen en laat zijn dodelijke sporen achter. Angst om ziek te worden regeert. De virologen verwachten dat 60% van de Nederlandse bevolking besmet raakt. Wie weet gaat het land volledig op slot en mogen we niet meer naar buiten. Daarom hamsteren we de supermarkten leeg en leven we op lang houdbare melk, pasta, chips en wc-papier. Het sociale leven staat op een laag pitje, even een knuffel zit er voorlopig niet in. Bedrijven en zzp’ers hebben het moeilijk. Ellende alom. Het is de hoogste tijd voor een positief geluid, al is het maar een beetje.

 

Eindelijk de klusjes die bleven liggen

De voorraadkast moet al maanden worden uitgemest, de plinten in het halletje geverfd. De oven kan aan de binnenkant wel een sopje gebruiken. Je fiets heeft al de hele winter een lekke band, op zolder staat een kunstig schilderij dat al een jaar wacht om te worden opgehangen. En dan zijn er natuurlijk nog de kerstspullen die alvast voor volgend jaar gesorteerd moeten worden. Daar hebben we nu de tijd voor! We worden immers geacht zoveel mogelijk thuis te blijven.

 

Minder CO2-uitstoot

Het is een hels karwei om de klimaatdoelstellingen te halen. In 2030 49% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Door de Corona-crisis krijgt het klimaat een onverwacht steuntje in de rug. Het vliegverkeer is tot stilstand gekomen. Vliegtuigen blijven leeg aan de grond staan. KLM staakt bijvoorbeeld 90% van haar vluchten. Dat is met name voor het luchtvaartpersoneel heel vervelend maar de luchtkwaliteit vaart er wel bij. Daarnaast stappen we veel minder in de auto. We hebben niet eens gemerkt dat de maximum snelheid is verlaagd van 130 naar 100. We werken immers thuis en stellen bezoek aan vrienden en familie uit. Ook dat heeft een positief effect op de broeikas-uitstoot. Hulde!

 

Tijd voor bezinning

Wat ging het goed in dit land! We kochten wat we wilden. Het aanbod is met een druk op de knop beschikbaar en dan verwachten we ook nog eens dat onze bestelling de volgende dag wordt afgeleverd. We laten eten bezorgen als we geen zin hebben om te koken. Tienermeisjes gaan met hun vriendinnen sushi eten, de jongens lunchen luxe broodjes pittige kip. Via Pinterest en Facebook laten we zien wat voor goed leven we leiden en welke exotische bestemmingen we aandoen. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat is het niet! Daar komen we achter nu we beperkt worden in onze bewegingsvrijheid en onze gezondheid wordt bedreigd. We beginnen te beseffen hoe goed we het hebben en dat het eigenlijk best een tandje minder kan.

 

Dichter bij elkaar, minder polarisatie

Wat werd er geschreeuwd naar elkaar de afgelopen jaren. De één moest oprotten naar zijn eigen land, de ander werd racist genoemd omdat hij van moorkoppen houdt. Je kan niet meer in het midden staan maar je moet (extreem) links of rechts kiezen. Het is normaal geworden dat je elkaar uitmaakt voor rotte vis, en erger nog, elkaar met de dood bedreigt. Ja, de anonieme social media halen de donkere kant van de mens naar boven. Maar nu zitten we in het zelfde schuitje en hebben we dezelfde angst en beperkingen. Samen dienen we het Corona-monster te weerstaan en te verslaan. Burgers bieden aan om zorgverleners te helpen of boodschappen te doen voor ouderen in de buurt. Het lijkt er echt op dat we weer wat aardiger voor elkaar worden en respect voor elkaar hebben. Saamhorigheid in plaats van egocentrisme. Zijn de oogkleppen door deze crisis afgegaan?

 

Heerlijke maaltijden in de vriezer

De schappen in de supermarkt zijn leeg en de restaurants zijn gesloten. Wat nu. Maar wacht eens even. Hebben we laatst niet het teveel aan hutspot met rookworst in de vriezer gedaan? Eens even kijken. Verrek, er ligt ook nog zelfgemaakte vissoep, nasi, groene curry en een restje pasta puttanesca. Keuze te over! Daar kunnen we een week heerlijk van eten. Als klap op de vuurpijl ligt er ook nog een bolletje deeg waarmee we een notentaartje kunnen maken. Wat een feest! Het bewaren van restjes betaalt zich dubbel uit. Lekker eten EN verspilling tegen gaan.

 

Dat doet toch goed in deze onzekere tijd. Een positieve boodschap, bezinning, verantwoord lekker eten en inzien dat we er ook met z’n allen voor elkaar kunnen zijn. Corona heeft dan behalve ellende toch ook iets goeds gebracht. Laten we hopen dat het ‘wij-gevoel’ en de focus op een duurzame leefomgeving niet tijdelijk zijn. En dat Corona straks weer gewoon een hip fris biertje is met een stukje limoen in de hals. Proost.

 

Wil je ook een positief verhaal? Voor jezelf of voor je bedrijf? Neem gerust contact met me op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.