Hier komt niet nog een koffiebar!

Gepubliceerd op 26 augustus 2019 om 18:29

Laat ik maar direct duidelijk zijn. Dit stukje gaat niet over toffe koffietentjes, baardbarista’s en opgeklopte melk. Maar de kop boven deze blog was blijkbaar intrigerend genoeg om te gaan lezen. En daar gaat dit verhaal dan weer wel over. Over de kracht van een sterke zin, kop, naam of slogan. Over aandacht trekken, interesse opwekken, verwachtingen scheppen en beklijven.

 

Vooruit, laten we toch maar beginnen met de koffiezaak. Want een goed voorbeeld is het wel. ‘Hier komt niet nog een koffiebar’. Geschreven op de voorpui van een winkelruimte in verbouwing in het leuke Haagse Zeeheldenkwartier. De zin is geestig maar dan moet je wel de context kennen. Het pand bevindt zich in de Piet Heinstraat, een hippe straat zoals elke grote stad ze kent net buiten het centrum. Vintage stores, vegan food, kekke kappers en om de drie panden…een koffiebar. Denk aan filterkoffie 2.0, carrot cake en vlotte mensen met laptops. En dan is die zin dus grappig en trekt daarmee de aandacht. Je vraagt je af wat er gaat komen. De ramen zijn afgeplakt. Dat maakt het extra spannend. In ieder geval geen koffiebar. Een vegan barbier wellicht?

 

We blijven even in de Piet Heinstraat. Want er zijn nog meer woorden die om aandacht roepen. In dit geval de naam van een bistro. ‘Pas du Poespas’. Een glimlach kun je niet onderdrukken. Bij een uitspanning met deze naam wil je toch eten, zelfs zonder een blik op de menukaart te werpen? De naam geeft al wat weg van de signatuur EN roept verwachtingen op. Hoogstwaarschijnlijk een Franse keuken. Hier wordt niet gewerkt met pincetten en stikstof. Geen poespas dus simpele gerechtjes. Escargots, confit de canard, steak tartare en tarte tatin toe. Je verwacht creativiteit in de keuken die betrekking heeft op het werken met basis ingrediënten en producten van hoogstaande kwaliteit. Wie checkt het even?

 

Voor het laatste voorbeeld vertrekken we vanuit de hofstad naar de parel van het zuiden, Breda. Aan de achterkant van het station bevindt zich de wijk Belcrum. Vroeger een volksbuurt, ondertussen een Zeeheldenkwartier in wording. De koffiebars en vintage winkels ontbreken nog maar het bruisen is begonnen. Exemplarisch daarvoor is een hoekpand midden in deze woonwijk met een groot etalageraam. Op dit raam prijken de woorden ‘in de creatieve hoek’. In strakke kapitalen. Vormgeving en taal komen bij elkaar en wekken nieuwsgierigheid op. Werken hier creatieven samen? Van divers pluimage? Dat blijkt inderdaad het geval. Een illustrator, een ontwerper en een interieurarchitect uit de buurt bundelen er hun krachten. In de creatieve hoek. Letterlijk en figuurlijk.

 

Deze voorbeelden uit het Haagse en Bredase laten zien dat goed gekozen woorden werken. Zinnetjes en namen die opvallen in een bepaalde context of gewoon omdat ze grappig zijn. Woorden die betekenis krijgen en vervolgens interesse opwekken. Verwachtingen zijn dan snel geschapen. Of deze woorden beklijven? Dat moet de tijd uitwijzen. Eerst maar eens een tafeltje reserveren bij Pas du Poespas.

 

Wil je ook een blog of een pakkende slogan? Stuur me dan een mail of bel me!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.