Als je haar maar goed zit!

Gepubliceerd op 17 juni 2019 om 00:00

Is er een verband tussen haardracht en leiderschap? Je gaat het haast denken als je kijkt naar de flamboyante kapsels van (wereld)leiders als Donald Trump, Kim Jong-un, Silvio Berlusconi en Daniel Ortega (de snor van Venezuela). Hun leiderschap kenmerkt zich door haantjesgedrag. Kapsels fungerend als hanenkam om zichzelf nog groter te maken en te tonen dat er niet met hen te spotten valt.

 

Het valt sowieso op dat regerings- of partijleiders vaak een volle haardos hebben. Denk in Nederland maar eens aan de premiers van de afgelopen decennia: Rutte, Balkenende, Kok, Lubbers. Of in de Verenigde Staten aan Trump, Obama, zoon en vader Bush, Clinton, Reagan en Carter. Waarbij aangetekend dat ‘the Donald’ zijn kaalheid maskeert met een enorme zijlok die hij met het nodige kunst- en plakwerk tot zijn markante kuif vouwt. Een volle haardos staat voor mannelijkheid, zekerheid, daadkracht en potentie. Een leider waar je blind op kunt varen.

 

Daarnaast kan een kapsel gebruikt worden om je identiteit mee uit te drukken of om in ieder geval aandacht te krijgen. Goede voorbeelden hiervan in de politiek zijn Geert Wilders met zijn peroxide kapsel en Brexiteer en mogelijk Prime Minister Boris Johnson met zijn ‘net-uit-bed’-coupe. Als we beide politici als merk bekijken dan zijn hun kapsels hun distinctive brand assets. Beide heren willen opvallen maar ook laten zien dat zij anders zijn dan het establishment dat zo ver van het volk staat. Ze zijn makkelijk te herkennen EN geven een boodschap af met hun haardos.

 

Opmerkelijk is de transitie die Boris Johnson heeft ondergaan. Hij heeft de ambitie om Theresa May op te volgen als Prime Minister. Daar past geen rebels en ‘onverzorgd’ kapsel bij. Het is dan belangrijk om gezag en betrouwbaarheid uit te stralen. Het is belangrijk om presidentieel over te komen. Johnson begrijpt dat dondersgoed getuige zijn nieuwe kapsel.

 

Nog eens de vraag, is er verband tussen haardracht en leiderschap? Het lijkt er wel op. In die zin dat een kapsel gebruikt kan worden als imago statement en om aandacht te krijgen. Of Boris Johnson er ook echt een goede Prime Minister mee wordt valt nog te bezien. De toekomst gaat het uitwijzen. Als zijn haar maar goed zit!      

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.